Mednarodni dan slovarjev

Okrogla miza o normativnosti in predstavitve slovarjev
Published on: October 12, 2021

Le kdo se v prepiru nikdar še ni skliceval na Slovar slovenskega knjižnega jezika? Ko zmanjka drugih argumentov, najbrž vsi posežemo po besedah in njihovih pomenih - te razlage pa so zapisane, tako rekoč uzakonjene, samo v slovarjih. Ja, naslov tega zapisa je lahko mišljen tudi skorajda dobesedno, ne le kot slengovska krilatica.

Prav normativnost je tema letošnjega mednarodnega dneva slovarjev, ki ga obhajamo 16. oktobra. V Sekciji za leksiko Zveze društev Slavistično društvo Slovenije (ZDSDS) se bodo slovarjem tudi letos poklonili s serijo prireditev, ki se bodo bodo zvrstile v četrtek in petek, 14. in 15. oktobra, na Vodnikovi domačiji v Ljubljani in na platformi Zoom. Letos bodo prireditve ob mednarodnem dnevu slovarjev potekale v sodelovanju z ZRC SAZU, osnovna ideja pa po besedah vodje Sekcije za leksiko ZDSDS dr. Mije Michelizza ostaja enaka: »Širjenje veselja do uporabe slovarjev in ozaveščanje o pomenu vsakdanje rabe slovarjev!«

Začelo se bo z okroglo mizo na Vodnikovi domačiji v četrtek, 14. oktobra, ob 17. uri. Udeleženci oziroma udeleženke, med katerimi bosta tudi dr. Helena Dobrovoljc in dr. Tanja Mirtič z ZRC SAZU, bodo merili v sredino tarče: govor bo o normativnosti, pogovor pa bo povezoval dr. Boštjan Narat. Za udeležbo v živo bo treba izpolnjevati enega od pogojev PCT.

V petek, 15. oktobra, se bo dogajanje preneslo na platformo Zoom. Celoten program in skrivne šifre za dostop so na voljo tule:
https://zdsds.si/2021/10/mednarodni-dan-slovarjev-2021/

Naj za pokušino omenimo, da bo prvi predavatelj, dr. Primož Jakopin, popeljal v preteklost in orisal prvo spletno postavitev Slovenskega pravopisa 2001, druga dva pa v tujino: dr. Ivana Lazić Konjik in dr. Slobodan Novokmet bosta imela predavanje z naslovom Srbska normativistika v 21. stoletju s posebnim poudarkom na rezultatih srbske leksikografije. Dr. Peter Holozan bo zatem spregovoril o pravilih v slovničnem pregledovalniku Besana, dr. Nataša Gliha Komac in dr. Duša Race pa o slovarskih oznakah na portalu Franček. Po kratkem odmoru bodo na vrsto prišle kratke predstavitve slovarskih novosti (dr. Andreja Legan Ravnikar - Slovar slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja, dr. Marko Snoj - Slovar Pohlinovega jezika, dr. Andreja Žele - Slovenska vezljivost na Franu, dr. Matej Meterc - Slovar pregovorov in sorodnih paremioloških izrazov, Miro Romih bo spregovoril o nadgradnji slovarskega portala Termania). V nadaljevanju bodo predstavili še Veliki slovensko-madžarski slovar (dr. Iztok Kosem, dr. Júlia Bálint Čeh) ter makedonsko-slovenski in slovensko-makedonski slovar (dr. Gjoko Nikolovski), za zaključek pa bo dr. Mojca Žagar Karer govorila o normativnosti v povezavi s terminološkimi slovarji.

Vabljeni!